De menopauze is een ‘diagnose’ waar veel vrouwen voor vrezen. Ze gaat dikwijls samen met enkele vervelende symptomen zoals prikkelbaarheid en opvliegers. Toch is het een normaal onderdeel van het ouder worden. Gelukkig zijn er oplossingen om deze levensfase waarin de vruchtbaarheid ophoudt, te verlichten. Wil je meer weten over wat de menopauze is, aan welke tekenen je deze periode herkent en hoe je deze klachten kan aanpakken? Wij geven je alvast een overzicht.
Wat is de menopauze?
Men spreekt van de menopauze als je 12 maanden achter elkaar niet ongesteld bent geweest. De leeftijd waarop vrouwen in de menopauze komen varieert sterk. De menopauze treedt voornamelijk in bij vrouwen tussen de 40 en 60 jaar, gemiddeld voordat ze 52 jaar zijn. De menopauze is een natuurlijk proces omdat het niveau van geslachtshormonen daalt als je ouder wordt. Uiteindelijk stoppen je eierstokken met het produceren en vrijgeven van eicellen. Hierdoor blijft de menstruatie uit, en kan je bovendien niet meer zwanger worden.
Dit proces verloopt in twee fases. Ten eerste heb je de periode voor de uiteindelijke menopauze, namelijk de perimenopauze. In deze fase maken de eierstokken onregelmatig oestrogeen aan. Tijdens de perimenopauze kan je echter nog steeds zwanger worden. De periode duurt ook vaak enkele jaren. Vervolgens is er de dag waarop de oestrogeenproductie stopt en de menopauze begint, die blijft gedurende de rest van je leven. Na ongeveer vier jaar vindt je lichaam een nieuw hormonaal evenwicht. De symptomen van de menopauze nemen dan ook geleidelijk af.
Ben jij op weg naar de menopauze?
Je kan enkele maanden of jaren voor de menopauze al symptomen herkennen. Deze verschillen echter sterk van vrouw tot vrouw. Sommigen ervaren zelfs helemaal geen klachten tijdens deze fase.
Onregelmatige menstruaties
Tijdens de perimenopauze kan je last krijgen van onregelmatige menstruaties. Dit is het meest klassieke symptoom dat je op weg bent naar de menopauze. Daarbij kan je menstruatie vaker of minder vaak voorkomen, langer of korter duren, zwaarder of lichter zijn dan voorheen. Het is dus moeilijker om in te schatten wanneer je ongesteld zal worden. Gedurende deze periode van afnemende vruchtbaarheid is het moeilijk om zwanger te worden. Maar het is nog steeds mogelijk omdat je nog menstruaties hebt.
Opvliegers
Bovendien kan je opvliegers of warmte-aanvallen hebben. Je krijgt plots een warm gevoel, zonder duidelijke reden. Dit gaat vaak gepaard met een rode huid en verhoogde hartslag. Vervolgens krijg je het plotseling koud. Bij nachtzweten gaat het om opvliegers die tijdens de slaap optreden. Deze kunnen zo intens zijn dat je er zelfs wakker van wordt. Opvliegers verschillen bij elke vrouw. Zo kunnen ze 1 minuut duren of langer dan 5 minuten. Sommige vrouwen hebben er dan weer geen last van.
Slaapproblemen
Val je moeilijk in slaap of word je tijdens de nacht wakker? Als je normaal geen slaapproblemen hebt, kan dit een teken zijn van de perimenopauze. De slaapproblemen kunnen ook het gevolg zijn van de nachtelijke opvliegers. Wanneer deze problemen lang aanhouden, is het aan te raden om bij je arts of apotheek te gaan en de mogelijke oplossingen te bekijken.
Lichamelijke veranderingen
Tijdens de perimenopauze en menopauze kan je merken dat zowel je huid als haar dunner en droger worden. Meestal heb je hierdoor andere verzorgingsproducten nodig om je huid beter te voeden. Vraag hiervoor zeker raad aan je apotheker.
Daarnaast kan je lichaam veranderen door een gewichtstoename. Hierbij ontwikkelt zich meer vet rond je middel. De spieren verminderen en ook hier vormt zich meer vet. Je kan ook last ervaren aan je gewrichten die moeilijker bewegen, pijn doen of stijver zijn. Daarom is het heel belangrijk om voldoende actief te blijven.
Vaginale droogte
Door een verminderde productie van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen kan er vaginale droogte ontstaan. Het slijmvlies aan de binnenkant van de vagina wordt dunner en droger waardoor volgende symptomen kunnen ontstaan:
- Uitdroging, pijn, irritatie tijdens het vrijen;
- Licht bloedverlies tijdens of na het vrijen;
- Ongemak om te zitten, te staan, te plassen, te werken;
- Verandering in het uiterlijk van de vagina en vulva (schaamlippen worden dunner);
- Veranderingen in de vaginale afscheiding (waterig, verkleurd, branderig gevoel).
Ondanks het grote aantal vrouwen dat te kampen krijgt met vaginale droogte, rust er nog steeds een taboe over dit onderwerp. Veel vrouwen vinden het moeilijk om met hun partners, vrienden en zelfs artsen te praten over hun probleem. Er bestaan goede vocht inbrengende crèmes die de ongemakken aanzienlijk kunnen verminderen. Durf er dus zeker over te praten met je arts of apotheker om samen tot de meest geschikte oplossing te komen.
Humeurig gevoel
De menopauze brengt een verandering van hormonen met zich mee. Dit kan een invloed uitoefenen op je stemming. Gevoelens uit het verleden van angst of depressie kunnen sterker worden bij sommige vrouwen. Aarzel niet om hulp te zoeken, en laat je begeleiden naar gepaste behandelingen.
Hormoon Substitutie Therapie?
Lees zeker ook ons artikel ivm HST om hier meer info over te hebben.